Nieuwe bijwerking van propranolol bij hemangiomen?

Sinds 2008 is propranolol de eerste keuze voor behandeling van aardbeienvlekken/ hemangiomen. Propranolol wordt al meer dan 40 jaar gegeven aan jonge kinderen en baby’s met hoge bloeddruk of hartproblemen. Propranolol werkt zó goed bij hemangiomen dat er de laatste jaren steeds vaker voor deze behandeling is gekozen. Terughoudendheid blijft echter op z’n plaats omdat we de lange termijn effecten van deze behandeling bij jonge baby’s nog niet goed genoeg kennen.
In mei 2013 was er op een congres in New York sprake van dat propranolol mogelijk een effect zou kunnen hebben op de ontwikkeling van het emotionele geheugen. Dit lijkt een theoretisch risico en volgt uit onderzoeken bij dieren en volwassen mensen. Bij jonge kinderen die propranolol hebben gehad is dit NOG NOOIT aangetoond. Het is dus ook niet duidelijk òf en hoevéél zorgen we over dit lange termijn effect moeten hebben. Mogelijk betreft het iets heel subtiels, iets wat niet of nauwelijks meetbaar is…
Om meer zicht te krijgen op eventuele lange-­‐termijn bijwerkingen van propranolol hebben we in het Radboudumc recent gekeken naar de ontwikkelingsmijlpalen (zoals vastgesteld op het consultatie bureau) van meer dan 100 kinderen die we met propranolol hebben behandeld voor hun hemangioom. Daaruit blijkt dat we tot nu toe géén zorgen hoeven te hebben over de psycho-­‐motore ontwikkeling van deze kinderen. Om nòg beter zicht op te krijgen op de mogelijk subtiele bijwerkingen van propranolol zal verder onderzoek moeten worden gedaan. Dit kan pas bij kinderen die ouder zijn dan 6 jaar en de resultaten zullen nog wel even op zich laten wachten.
Bovenstaande onzekerheid geeft echter wel aan dat we terughoudend moeten blijven om ‘zomaar’ dit geneesmiddel voor te schrijven…. Alleen bij patiënten waarbij we weinig te kiezen hebben, gaan we behandelen, dus bij hemangiomen met serieuze (dreigende) complicaties. Dan is er wereldwijd, in de huidige vakliteratuur ook geen terughoudendheid om propranolol te geven.
In de toekomst zullen we proberen om echt meer zicht op te krijgen op bovengenoemde mogelijke bijwerkingen en aan onze, in het Radboudumc met propranolol behandelde, kinderen (en hun ouders) vragen mee te doen aan een vervolgonderzoek op dit gebied. Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben over dit onderwerp: voel u vrij om via het e-­‐mailadres van de website uw vraag te stellen.
Carine van der Vleuten

GermanDutchFrenchUnited Arabic EmiratesEnglishSpainRussia