Uitreiking boekje ‘Stan en zijn grote gekke pimpelpaarse bult!’

Hoe is het om als kind in het ziekenhuis prikjes te krijgen voor ‘een grote gekke pimpelpaarse bult’? De ouders van Stan, een kind met een veneuze vaatmalformatie, schreven er een boekje over. Op vrijdag 6 mei overhandigde Stan zelf de eerste exemplaren aan interventieradioloog prof. dr. Leo Schultze Kool en aan Boaz Urlings van de Kinderadviesraad.

Ouders Silvy en Ivo Cramer verzorgden tekst en tekeningen van het boekje, getiteld: Stan en zijn grote gekke pimpelpaarse bult! Het is gebaseerd op de ervaringen van hun zoontje Stan die een veneuze vaatmalformatie heeft in zijn linkerknie. In het boekje wordt dat in Jip-en-Janneke-taal uitgelegd: “Hij is hiermee geboren en de bloedvaatjes die rond zijn knie lopen, werken niet zo goed. Ze gaan tegen elkaar aanduwen en hierdoor krijgt Stan een hele dikke bult op zijn knie die soms ook een beetje paars wordt.”

‘Een raar en stom woord’
Stan moet daarom regelmatig een embolisatie krijgen om zijn kraakbeen te sparen en immobiliteit te voorkomen. In het boekje vertelt Stan wat een embolisatie is. “Een raar en stom woord. Ik noem het liever prikjes krijgen in mijn grote, dikke, gekke pimpelpaarse bult. Die prikjes zorgen dat ik minder pijn heb aan mijn knie en dat mijn grote, dikke, gekke, pimpelpaarse bult kleiner wordt.” Het boekje volgt de gang van Stan in het ziekenhuis.

Voorlichting
Het prentenboek is bedoeld om andere kinderen met een veneuze vaatmalformatie te helpen bij het begrijpen van deze aandoening. En uiteraard ook hun ouders/verzorgers en mensen in hun directe omgeving. Het boekje is geschreven voor kinderen vanaf de peuterleeftijd tot aan groep 5 van het basisonderwijs.
‘Alle lof voor dit initiatief’, aldus interventieradioloog Leo Schultze Kool bij de presentatie op 6 mei in gebouw Vrouw en Kind. ‘Dit boekje geeft heel goed weer wat er allemaal komt kijken als kinderen zoals Stan naar het ziekenhuis moeten. Dit kunnen we uitstekend gebruiken in onze voorlichting aan patiënten.’

stan

Stan overhandigt het eerste exemplaar van ‘Stan en zijn grote gekke pimpelpaarse bult!’ aan interventieradioloog Leo Schultze Kool.

 

 

 

Stan voorziet het boekje over hem van een echte handtekening.

 

 

 

Voorzien van een echte handtekening overhandigt Stan vervolgens de eerste exemplaren van het boekje aan Leo Schultze Kool en Boaz Urlings, lid van de Kinderadviesraad. Boaz bedankt Stans ouders voor het boekje, omdat zij hiermee eraan hebben gedacht om ook andere kinderen te kunnen helpen. Het boekje is een uitgave in samenwerking met patiëntenvereniging HEVAS.

Link naar de digitale versie van het boek: http://portal.umcn.nl/nieuws/Documents/HEVAS_prentenboek_pdf_def.pdf

GermanDutchFrenchUnited Arabic EmiratesEnglishSpainRussia