Wat is een capillaire malformatie of wijnvlek?
Een capillaire malformatie of wijnvlek is een foutje in de aanleg van de haarvaten. Onder de opperhuid zitten plaatselijk meer haarvaatjes dan normaal. Deze vaatjes zijn ook wijder dan normaal. Je kunt ze door de huid heen zien als een rode vlek, vaak met een geografisch patroon: de wijnvlek.
Wijnvlekken zijn op zich onschuldig, maar vaak wel ontsierend. Soms wijzen wijnvlekken op afwijkingen in aders, lymfevaatjes of slagaders. Slechts heel zelden gaan wijnvlekken gepaard met andere aangeboren afwijkingen.
Het beloop van capillaire malformaties (wijnvlekken)
Een wijnvlek is vanaf de geboorte al aanwezig. Een wijnvlek groeit met een kind mee in grootte en blijft daardoor altijd een constant deel van de huid beslaan. In de loop van de tijd zullen de vaten verder opzwellen en kan de wijnvlek blauw-paars verkleuren en een hobbelig oppervlak krijgen. Deze plekken kunnen kwetsbaar zijn, waardoor soms bloedingen optreden.
Laserbehandeling bij wijnvlekken
Tegenwoordig is het mogelijk wijnvlekken te behandelen met een vaatlaser of flitslamp. Laser is een zeer sterke lichtbron met licht van één bepaalde kleur. Elke lasersoort heeft zijn eigen kleur licht. Voor de behandeling van een wijnvlek wordt gekozen voor een kleur die speciaal wordt geabsorbeerd door de kleine bloedvaatjes. Daardoor worden alleen die bloedvaatjes warm en als het ware van binnenuit weggebrand, terwijl de normale huid niet of nauwelijks beschadigt.
Er zijn verschillende soorten lasers en flitslampen:
- pulsed dye laser
- neodynium YAG-laser
- argonlaser
- photoderm flitslamp
Er is inmiddels uitgebreide ervaring met laserbehandeling van wijnvlekken. Een behandeltraject begint met een kleine proefplek om te kijken of de behandeling aanslaat. Daarna zijn vaak meerdere behandelsessies nodig. Hoe groter een wijnvlek, hoe meer sessies. De behandeling is licht pijnlijk. De pijn van elke laserstraal op de huid is te vergelijken met een elastiekje dat tegen de huid aanschiet. Één laserstraal behandelt maar een klein gebiedje van enkele millimeters. Bij kleine kinderen is zo’n behandeling daarom niet doenlijk en we adviseren dan ook de behandeling uit te stellen. Er zijn maar weinig indicaties voor behandeling onder narcose bij kleine kinderen.
Voor grotere kinderen (12 jaar en ouder) is laserbehandeling vaak wel een goede optie. De behandeling van een wijnvlek op de babyleeftijd voorkomt overigens niet de latere gevolgen van de wijnvlek, zoals verdikking van de huid.
Door de Patiënten vereniging voor Wijnvlek en Sturge-Weber Syndroom (https://www.wijnvlek-sturgeweber.nl) is een mooie animatie gemaakt over acceptatie van mensen met een wijnvlek: