Gestoorde lymfestroming; Lymphomics

Gestoorde lymfestroming

Binnen het Hecovan expertise centrum is het Lymphomics team gespecialiseerd in de gestoorde lymfestroming door de centrale lymfevaten. De lymfevaten zijn in het hele lichaam aanwezig. Langs de grote bloedvaten in de borstkas en de buik lopen de centrale lymfevaten. Als de stroming hierin niet goed is, kan er een ophoping van vocht ontstaan, zoals vocht achter de longen en vocht in de buik. Niet alle vocht achter de longen  of in de buik is lymfevocht, er zijn meer oorzaken mogelijk.

De diagnose en behandeling van afwijkingen in de centrale lymfevaten is anders dan bij lymfoedeem aan de armen of benen, en ook anders bij oedeem na operaties.

De oorzaak van de afwijkingen in de lymfestroming kan liggen in een (aangeboren) verkeerde vorm van de lymfevaatjes, namelijk te wijd of te bochtig of zonder goede kleppen hierin. Dit komt voor bij sommige syndromen en sommige erfelijke (genetische) afwijkingen en soms ook zonder duidelijke reden. Dit kan, maar hoeft niet, samen te gaan met cystes van lymfe (lymfatische malformatie),  met cystes in organen en bot, of met aangeboren afwijkingen van het hart en de bloedvaten.

De diagnostiek van gestoorde lymfestroming kan bestaan uit laboratoriumonderzoek van het vocht, bloedonderzoek, genetisch onderzoek en radiologisch onderzoek (een lymfangiografie).

De behandeling van gestoorde lymfestroming  kan bestaan uit (afhankelijk van de gevonden afwijking)

-dieet waardoor er minder lymfe stroomt (MCT dieet)

-medicijnen die zorgen dat er minder lymfe stroomt

-dichtmaken (emboliseren) van lekkende lymfevaatjes

-extra verbindingen (anastomose) van een lymfevat naar een bloedvat zodat de lymfe beter stroomt.

Contact opnemen voor informatie of voor het verwijzen van een patiënt, kan via  het secretariaat van Hecovan:

hecovan@radboudumc.nl

EnglishGermanDutchFrenchUnited Arabic EmiratesSpainRussia