Wat is een veneuze malformatie?

Een veneuze malformatie is een foutje in de aanleg van de aders (venen). Normale aders zorgen voor bloedafvoer van een weefsel of orgaan. Verkeerd aangelegde aders hebben die functie niet. Een veneuze malformatie kan eruitzien als een blauw doorschemerende vaatkluwen, soms als spataders.

Klachten bij veneuze malformaties

De klachten die een veneuze malformatie kan geven, zijn wisselend. Sommige mensen hebben er maar heel weinig last van. Afhankelijk van de grootte en de plaats, kunnen veneuze malformaties de volgende klachten geven:

  • een zwaar, opgezet gevoel;
  • pijnklachten door ontsteking;
  • pijnklachten bij stoten.

Behandeling van veneuze malformaties

Vaak geeft het dragen van een zwachtel of steunkous vermindering van de klachten. Soms kunnen de afwijkingen worden behandeld door een vloeistof in te spuiten waardoor de vaatwanden aan de binnenkant aan elkaar plakken. Deze poliklinische behandeling wordt ook bij spataders veel toegepast. Andere mogelijkheden zijn inspuiting met alcohol (dit gebeurt onder narcose) of een operatie. Per patiënt bekijken we, na uitgebreid onderzoek, wat de beste behandeling is. In sommige gevallen is de zichtbare malformatie slechts het ‘topje van de ijsberg’.

Voor de behandeling van vaatmalformaties bij kinderen is een zorgpad ontwikkeld. Via de website van het Radboudumc is deze raadpleegbaar.

 

EnglishGermanDutchFrenchUnited Arabic EmiratesSpainRussia