Mag je een hemangioom aanraken?

Ja, u mag het hemangioom gewoon aanraken. Behandel de huid op precies dezelfde manier als wanneer er geen hemangioom zou zitten.

Wat te doen bij een zwerend hemangioom?

Soms gaat een hemangioom zweren (ulcereren). Dat kan gebeuren wanneer het hemangioom te snel groeit. Er ontstaat dan een korstje of een open plekje. Ook huidbeschadiging bij een hemangioom op de lip of in het luiergebied kan leiden tot een zweer in een hemangioom. Zwerende hemangiomen kunnen veel pijnklachten geven.

De arts bekijkt wat de beste behandeling is van een zwerend hemangioom; soms kiezen we voor een niet-klevend gaas in combinatie met een zalf die de wond schoon houdt. Bij pijn adviseren we paracetamoldrank. Antibiotica-drank kan vaak een goede verbetering geven als er een infectie is van de wond.

Wat te doen als een hemangioom gaat bloeden?

Bloedingen zijn NIET het grootste probleem bij zwerende hemangiomen. Pijn is een groter probleem.

Probeer bij een bloeding niet in paniek te raken. Bedek het gebied met een schoon gaas of schone gestreken zakdoek en geef druk gedurende 8 tot 10 minuten (kijk op de klok). Als het bloeden blijft doorgaan na twee keer druk uitoefenen op deze manier, bel dan de arts.

EnglishGermanDutchFrenchUnited Arabic EmiratesSpainRussia