Wat is een Hemangioom?

  • Een hemangioom is een goedaardige zwelling van snel delende cellen die extra bloedvaten vormen. Een ander woord voor hemangioom is aarbeivlek of bloedvatgezwel.
  • Hemangiomen komen vaak voor in het gelaat, en vaker bij meisjes dan bij jongens. Hemangiomen zitten bijna altijd alleen maar op de huid maar kunnen soms ook op andere plaatsen in het lichaam voorkomen zoals lever, longen of darmen. Dit zien we vaker bij kinderen die meerdere hemangiomen op de huid hebben. Vanaf 10 of meer huid-hemangiomen zullen we met een ECHO van de buik screenen of er dáár hemangiomen zitten.
  • Ongeveer 4-10 procent van de baby’s heeft een hemangioom.
  • De kleur van het hemangioom wordt bepaald door de diepte. Bij felrode hemangiomen liggen de snelgroeiende bloedvatcellen nèt onder de huid; dit worden wel aardbeivlekken genoemd. Blauwere hemangiomen liggen onderhuids.
  • Een hemangioom kan zich nooit tot kanker ontwikkelen. Sommige tumoren kunnen echter lijken op een hemangioom. Daarom is het soms nodig een stukje weefsel uit te nemen (huidbiopt) voor microscopisch onderzoek om vast te stellen dat het om een goedaardige afwijking gaat.
  • Er is geen bewijs voor erfelijkheid van hemangiomen. Hemangiomen komen wél meer voor in families met een lichte huid en blond haar.

Zijn alle hemangiomen bij de geboorte aanwezig?

Ongeveer 30 procent van de hemangiomen wordt bij de geboorte al ontdekt, vaak alleen als roze, blauwige of witte plek met toegenomen haarvaatjes. De meeste hemangiomen ontwikkelen zich in de eerste weken na de geboorte. Typisch worden de diepe, onderhuidse hemangioemn soms pas later (rond de leeftijd van 6-8 weken voor het eerst opgemerkt). Een hemangioom groeit snel tot de leeftijd van 6-9 maanden. Daarna verdwijnt een hemangioom weer langzaam. Tussen de leeftijd van 2-4 jaar vindt het meest opruim-werk van het hemangioom plaats. Vaak blijven restafwijkingen zichtbaar (tot wel in 70% van de gevallen). Restafwijkingen worden meer gezien bij grote, volumineuze hemangiomen en als er wondjes in gezeten hebben.

EnglishGermanDutchFrenchUnited Arabic EmiratesSpainRussia