Wat is een lymfatische malformatie

Een lymfatische malformatie is een foutje in de aanleg van lymfevaatjes. Normaal gesproken voeren lymfevaatjes het weefselvocht (lymfe) af, terug naar het hart. Lymfatische malformaties bestaan uit lymfevaatjes met kleinere of grotere holten die niet in verbinding staan met de normale lymfebanen. Deze malformaties kunnen samengaan met botveranderingen.

Medisch studenten hebben dit informatie-filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=OwEW4d_WtXc) gemaakt over het lymfestelsel en lymfatische malformaties.

Symptonen en klachten bij lymfatische malformaties

Een lymfatische malformatie kan aan de huid te zien zijn in de vorm van kleine blaasjes van enkele millimeters groot. Ze zijn gevuld met helder en soms bloederig vocht. Deze blaasjes kunnen opengaan en geven dan tijdelijk lekkage. Er kunnen ook weer nieuwe blaasjes bijkomen. De lekkage is een hinderlijk probleem. Lymfatische malformaties hebben ook een grotere kans op infecties.

Behandeling van lymfatische malformaties

Behandeling vond in het verleden vaak plaats door middel van wegsnijden. De afwijkingen komen dan echter snel terug. Tegenwoordig kan inspuiten van de afwijking soms verlichting geven van de klachten. In dit informatie-filmpje, gemaakt door medisch studenten wordt verdere uitleg gegeven over behandelopties voor lymfatische malformaties. Ook een steunkous of drukpak kan soms ook een goede behandeling zijn. Om de beste therapie te bepalen, zullen we de aandoening eerst uitgebreid onderzoeken.


zie ook: https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/vaatmalformaties/onderzoeken-en-behandelingen

EnglishGermanDutchFrenchUnited Arabic EmiratesSpainRussia